ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΑΜΑΡΥΛΛΙΔΑ
Τεμάχια: 1
Μέγεθος: 24/26
Χρώμα: Ροζ
Ο βολβός της αμαρυλλίδας φυτεύεται στο έδαφος με τέτοιο τρόπο, ώστε τα 2/3 του βολβού να ναι μέσα στο χώμα και το 1/3 έξω. Η καλλιέργειά τους δύναται να πραγματοποιηθεί και στο νερό, μέσα σε ειδικό βάζο με στένωση, η οποία συγκρατεί τους βολβούς, ώστε να μη λιμνάζουν στο νερό, παρά μόνο οι ρίζες. Ανανεώνετε το νερό κάθε 3 ημέρες και διατηρείστε το δοχείο σε ημισκιερό μέρος. Εάν φυτευτεί σε γλάστρα θα πρέπει να ναι τόσο στενή, ώστε να απέχει μόλις ένα δάχτυλο ο βολβός, από το εσωτερικό άκρο της γλάστρας. Εάν φυτευτεί απευθείας στο έδαφος θα πρέπει να κρατήσετε αποστάσεις 25-30cm μεταξύ των βολβών, ώστε να δώσετε χώρο στην ανάπτυξη πλούσιου φυλλώματος για την άνθηση την επόμενη χρονιά. Προστατέψτε την από ανέμους, τοποθετώντας κοντά σε προφυλαγμένο σημείο. Κατάλληλη εποχή φύτευσης για εσωτερικούς χώρους θεωρείται από το Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο, ανάλογα τη θερμοκρασία: 15-18ºC (optimal). Για εξωτερική φύτευση συνιστάται το φθινόπωρο πριν τους παγετούς, καθώς ως τροπικό φυτό δε τους συμπαθεί. Σε περίπτωση χιονιά, προστατέψτε τις αλλάζοντας θέση ή καλύπτοντας με ειδικό ύφασμα ή σακούλα.
Είτε φυτεύονται απευθείας στο έδαφος, είτε σε γλάστρες/ζαρντινιέρες θα πρέπει να εξασφαλίζεται η καλή αποστράγγιση και μια ηλιόλουστη θέση. Ανοίγοντας τρύπες στο κάτω μέρος τους, αλλά και προσθέτοντας στο εσωτερικό τους ένα στρώμα ύψους 3-5cm ελαφρόπετρας/περλίτη, εξασφαλίζουμε την κυκλοφορία του αέρα στις ρίζες. Εάν είναι φυτεμένες σε γλάστρα, καλό είναι να την περιστρέφεται ανά 2-3 μέρες, ώστε να απολαμβάνουν όλα τα πράσινα μέρη της τον ήλιο μέχρι να ανθίσει και να αποφεύγεται το λύγισμα του στελέχους προς αυτόν, με κίνδυνο να σπάσει αργότερα, λόγω βάρους. Συνιστάται και η υποστύλωση σε περιπτώσεις όπου ο βολβός είναι μεγαλύτερος των 22 με 24 cm, σε διάμετρο.
Το χώμα συνιστάται να είναι καλής ποιότητας συσκευασμένο χώμα, με περλίτη, κόμποστ και τύρφη σε αναλογία 1:1:1. Τοποθετούμε ποσότητα εδαφικού μίγματος μέχρι περίπου τα 2/3 της γλάστρας, έπειτα το βολβό με τη μυτούλα προς τα πάνω, καλύπτουμε με εδαφικό μίγμα για λίγα εκατοστά και αφήνουμε το 1/3 του βολβού εκτός χώματος. Ακολουθεί άφθονο πότισμα.
Οι γλάστρες όπου θα φυτευθούν οι βολβοί θα πρέπει να είναι πλήρως εκτεθειμένες στον ήλιο στις ψυχρότερες περιοχές, ενώ υπό ελαφρά σκίαση στις θερμότερες. Κατάλληλες είναι εκείνες με ύψος μεγαλύτερο των 20 cm. Σε πλήρη ηλιοφάνεια αναμένεται να ανθίσουν στις 5 εβδομάδες
Ποτίζουμε τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα, ανάλογα τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Τεστ υγρασίας χώματος: Βυθίζουμε ένα chopstick, ένα καλαμάκι ξύλινο ή το δάχτυλό μας στην άκρη της γλάστρας (ποτέ κοντά στο βολβό για να μην τον τραυματίσουμε) σε βάθος περί τα 12cm και κρίνουμε ανάλογα για την επάρκεια ή την έλλειψη.
Λιπαίνουμε 1 μήνα μετά τη φύτευση και κατά την ανθοφορία και επαναλαμβάνουμε ανά 4 εβδομάδες, έως ότου ξεκινήσει να ξεραίνονται τα άνθη και τα φύλλα του φυτού. Σε περίπτωση που είναι σε γλάστρα προτιμάμε λίπασμα ανθοφορίας υδατοδιαλυτό, ενώ σε περίπτωση που είναι στο έδαφος κοκκώδες .
Εάν ο σχηματισμός των μπουμπουκιών εξελίσσεται πολύ γρήγορα, και θέλετε να τον επιβραδύνετε, τοποθετήστε τη γλάστρα σε πιο δροσερή θέση. Ομοίως, εάν η ανθοφορία φαίνεται πολύ αργή, τοποθετήστε το σε πιο ζεστή θέση με περισσότερο ηλιακό φως. Σημειώστε ότι, μόλις τα μπουμπούκια αρχίσουν να παίρνουν την τελική τους θέση κάθετα προς το στέλεχος, η ανθοφορία θα λάβει χώρα σε περίπου 3-4 ημέρες. Αφαιρώντας με ένα τσιμπιδάκι τους κίτρινους ανθήρες από τους στήμονες του λουλουδιού, πριν σκορπίσουν τη γύρη τους, παρατείνουμε την ανθοφορία της αμαρυλλίδας για αρκετές μέρες
Μετά το πέρας της ανθοφορίας, το φυτό ξεκινάει να ξεραίνει τα φύλλα του, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους του βιολογικού του κύκλου. Τότε έχουμε 2 επιλογές: είτε να αφαιρέσουμε τους βολβούς από το χώμα, είτε να τους αφήσουμε στην ίδια θέση. Στην πρώτη περίπτωση παύουμε να ποτίζουμε. Όταν το φυτό ξεραθεί εντελώς, κόβουμε τα ανθικά στελέχη κι όλα τα ασθενικά ή κίτρινα φύλλα κι απομακρύνονται από το χώμα οι βολβοί, καθαρίζονται, στεγνώνουν και αποθηκεύονται με ασφάλεια σε σκιερό μέρος, χωρίς ζέστη ή υγρασία, ώστε να φυτευτούν ασφαλώς, την ερχόμενη χρονιά. Στη δεύτερη περίπτωση όπου ο βολβός δε θα απομακρυνθεί από το χώρο, συνεχίζουμε τα ποτίσματα καθόλη την περίοδο Άνοιξη-Καλοκαίρι, προσέχοντας να διατηρούμε τα επίπεδα της επιθυμητής υγρασίας, ώστε να μην «πνιγεί» το φυτό από το νερό. Συνιστάται αραιή λίπανση με πλήρες λίπασμα την Άνοιξη. Το καλοκαίρι δε θα πρέπει να εκτίθεται σε απευθείας ήλιο, ειδικά όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα. Αραιώνουμε τη συχνότητα του ποτίσματος σταδιακά από τα τέλη του καλοκαιριού και περί τις αρχές Φθινοπώρου, σταματάμε εντελώς ώστε το χώμα να στεγνώσει. Ξεραίνονται τα φύλλα κιτρινίζουν και σταδιακά γίνονται μαύρα και τα αφαιρούμε πριν επηρεάσουν το βολβό. Διατηρήστε το βολβό μέσα στο χώμα, σε ξηρό και δροσερό περιβάλλον (θερμοκρασία περί τους 13ºC) για 2 με 3 μήνες.
Ο ευκολότερος τρόπος πολλαπλασιασμούς της Αμαρυλλίδας είναι μέσω των βολβιδίων που αναπτύσσονται παράπλευρα του μητρικού βολβού. Μπορείτε μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας να αφαιρέστε τα βολβίδια που έχουν αναπτυχθεί και να τα φυτέψτε σε γλαστράκια με εμπλουτισμένο φυτόχωμα. Συνήθως, παράγουν νέα άνθη μετά από 3-4 χρόνια. Άλλος τρόπος να αναπαραχθεί είναι χρησιμοποιώντας τους μικρούς μαύρους σπόρους που περιέχονται στα λουλούδια της. Όμως η διαδικασία δεν είναι πάντα επιτυχής αφού κάποιες ποικιλίες παράγουν μη γόνιμους σπόρους, ενώ σπόροι υβριδικών ποικιλιών συχνά δημιουργούν φυτά διαφορετικής απόχρωσης σε σχέση με το μητρικό. Απαιτούνται περισσότερα από 5 χρόνια για την παραγωγή ανθέων με αυτή τη μέθοδο πολλαπλασιασμού.